İnsan Taşıma Asansörleri
İnsan asansörleri; makine-motor veya hidrolik tahrikli olabilir. Konutlarda 240 kg’dan 1000 kg’a kadar insan taşımak için kullanılan ve konut dışı yerlerde (otel, hastane, iş merkezi) 630 kg’dan 5000 kg’a kadar insan ve/veya yük taşıma amaçlı olarak tasarlanan asansörlerdir. İnsan asansörleri, binaların projelendirmesi aşamasında yapılan trafik hesaplarına ve avan projelerine uygun olarak imal edilip, yerlerine montaj edilir. 3 ile 40 kişilik kapasiteye kadar yapılabilen insan asansörlerinin anma hızlarıda binanın yüksekliğine göre değişken bir şekilde 0,40 m/sn ile 2,5 m/sn hızları arasında değişebilir. Projelendirme safhasından imalat ve montaj aşamasının sonuna kadar tüm kademler, uzman ekiplerimiz tarafından kontrol edilerek, son kullanıcıya uygun hale getirilir.
Türkiye Tarihinde İlk Asansör
Türkiyenin ilk asansör sistemi bugün beyoğlu ilçesinde bulunan Pera Palace Hotel de bulunmaktadır. Asansör tarihi sayfalarında yer alan bu asansör 1895 yılında faaliyete girmiştir. Türkiye tarihinin ilk elektrikli asansör sistemi bulunan pera palace hotelin açılışından bir yıl kadar sonra osmanlıda tanzimat dönemi 1876 yılında 2 nci Abdülhamit’in padişah olması ile sona ermiş ve meşrutiyet ilan edilmiştir. Pera palace hotelde bulunan asansör incelenecek olursa, tasarım ve süsleme olarak tüm otelde olduğu gibi dekoratif süslemelere, kıvrımlara ve daha çok bitkisel motiflere yer verildiğine şahit olabilirsiniz. Osmanlı tarihinin bu ilk asansörü o tarihler için yarı modern ve yarı eski bir görünüme neo klasik çizgilere sahip olduğunu anlayabilirsiniz. Yapımında dökme demir ve ahşap malzemeler kullanılan asansör batı ve doğu kültürü ile sentezlenmiş mistik bir görünüme sahiptir. O yıllarda osmanlı sarayından sonra elektrik bulunan tek binanın pera palace hotel olduğu unutulmamalı!. Pera Palace hoteli mimar Alexander Vallaury tarafından yapılmıştır.
Türkiye’nin ikinci asansörü ise bugün ege bölgesinde bulunan izmir ilinin, konak ilçesi güzel yalı semtinde mithatpaşa caddesi üzerinde bulunmaktadır. İzmirde bulunan asansör istanbul teknik üniversitesi makina mühendisliği bölümünden 1965 yılında mezun olan, makina yüksek mühendisi Nesim Levi tarafından 1907 yılında yaptırılmıştır. İlk yıllarda buhar gücü ile çalışan asansör uzun yıllar hizmet verdikten bir dönem sonra çeşitli nedenlerden dolayı kapalı kalarak kullanılmamış (sosyoekonomik nedenler) 1985 yılında izmir büyükşehir belediyesi tarafından elektrik motorları kullanılarak revize ve modernize edilmiştir. 1985 yılında osmanlı devletinde bir general olan Ali Fuat Erden Paşa’nın kızı olan Ayten Ökmen’in asansörü Nesim Levi’den satın alması ile el değiştiren asansör, Ayten Ökmen tarafından izmir büyükşehir belediyesine bağışlanmıştır.